13 Haziran 2016 Pazartesi

Ubuntu üzerinde kurulu VirtualBox sanal makinasında USB aygıtını Erişmek, Bağlamak


Çoğu işlerimiz için bazen işletim sistemi içinde işletim sistemi çalıştırmamız gerekebilir. Bunun için Virtualbox hem ücretsiz hemde iyi bir seçenektir. Fakat doğrudan taktığınız usb cihazını sanal makinanıza gösteremeyebilirsiniz. Sırasıyla öncelikle bir vitualbox yazılımını kuralım. Ubuntu üzerinde Ctrl + Alt + T tuş bileşimine basarak terminal/uçbirim ekranını açıyoruz ve şunları yazıyoruz ve enter lıyoruz.

$ Sudo apt-get install virtualbox


Bu işlem adımıyla birlikte virtualbox kurulumu bitmiştir. Sonrasında virtualbox’ın yazılımımızın sürümüne uygun “extension pack” paketini indirmemiz gerekiyor. Çünkü bu eklenti bize USB cihazlarının virtualbox sanal makinası tarafından tanınmasını sağlayacak. Doğrudan sitesine girip herhangi bir internet tarayıcıyla indirebileceğiniz gibi ubuntunun standart indirme programı sayılabilecek wget ile de bunu yapabilirsiniz. Biz aşağıda 5.0.20 sürümüne uyumlu “extension pack” eklentisini indiriyoruz.


$ wget http://download.virtualbox.org/virtualbox/5.0.20/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.20-106931.vbox-extpack


Bu indirme işlemi tamamlandıktan sonra bu eklentinin virtualbox ile çalıştırılması gerekiyor. Biz indirmeyi doğrudan “home” dizinimize yaptığımız için parametre olarak dosyanın ismini yazmamız yeterli olacaktır.


$ Sudo virtualbox Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.20-106931.vbox-extpack


Artık virtualbox sanal makineleri usb cihazlarımızı hemen hemen görmeye hazır. Yapmamız gereken ufak bir ayarlama kaldı. Varsayılan olarak usb sanal makinesi usb 1.1 uyumlu cihazları görecek şekilde ayarlı. Eğer usb 2.0 veya usb 3.0 seçeneğini işaretlemezsek sanal Makine üzerinde usb cihazı bağlar fakat göstermez. Biz usb 2.0 aygıtlarımızı da görecek şekilde ayarlama seçeneğini aşağıdaki şekilde yapıyoruz. Öncelikle virtualbox ana ekranındayken ve sanal işletim sistemimiz seçili iken “Ayarlar” yazısına tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi açılan kutudan Usb sekmesine geliyoruz ve ekranı aşağıdaki gibi seçimlerle ayarlıyoruz.


Eğer sanal makinanınızın usb 3.0 aygıtlarını da görmesini isterseniz usb 3.0 seçeneğini seçmeniz gerekir.



Son olarak virtualbox yazılımını root yetkileri ile çalıştırmayı unutmayın. Yoksa usb aygıtlarına sanal makine üzerinden erişemeyebilirsiniz.


$ sudo virtualbox




Çalıştırmak istediğiniz sanal makinayı seçip başlat’a tıklayınız. Makine açıldıktan sonra eğer takılı değilse usb aygıtınızı takınız. Sonrasında sanal makinanın üstündeki menüden “Aygıtlar-->USB” menüsünü tıklayınız. Bağlamak istediğiniz usb cihazının olduğu seçeneği tıklayınız. Sonrasında bazen bir iki dakika bile beklemeniz gerekebilir, sabırlı olun. Biz burada 120 GB lık usb diskimizi bağladık.
  

 Yapılması gerekenleri mümkün mertebe atlamadan anlatmaya çalıştım. Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.

Muvaffakiyet Allahtandır
duralikiraz.blogspot.com