29 Aralık 2015 Salı

Windows Üzerinde Linux (ext2,ext3,ext4) Dosya Sistemlerine Sahip Disklerin Kullanılması – Ext2Fsd

 Bu yazımızda bir linux dosya sistemi biçimi olan “ext file system” disklerine windows üzerinden sürücü olarak erişmenin basit yolunu anlatmaya çalışacağız. Bilindiği üzere microsoft firması windows ve dos işletim sistemlerinin desteklediği dosya sistemleri dışında bir dosya sistemiyle çalışmanıza izin vermiyor. Özellikle linux dünyasıyla windows arasında çalışmanız gereken bir iş yapıyorsanız linux tarafından da desteklenen windows dosya sistemlerini, yani fat/fat12/fat32/ntfs gibi dossya sistemlerinden biriyle disk olarak çalışmanız gerekmekte. Ancak yine microsoft tarafındaki bazı kısıtlamalardanmı yada teknik sıkıntılardan mı demek doğru olur linux üzerinden windows tipi dosya sistemleri üzerindeki bazı yetkilendirme problemleri, disk bağlantısını windows tarafının kilitlemesi vs. problemlerden dolayı açıkçası bu konuda bir arayış içerisine düşmemize sebep oldu. Bir iki yıl öncesinde Ext2Read, ext4tc gibi yazılımlarla windows tarafından ext dosya sistemlerini bir dosya yöneticisi penceresi aracılığı ile ulaşılabildiğini görmüştüm. Ancak amacım windows tarafındayken normal bir disk gibi bağlanabilmeyi sağlamak. Ntfs diski neyse ext4 diskine de windowsun aynı muameleyi çekmesini istemiştim. Bunu yapan yazılımın ext2fsd olduğunu keşfetmiş bulunmaktayız. Artık windowsun linux disklerine üvey evlat muamelesi yapmasına da son vereceğiz :)

Ext2Fsd tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım. Geliştirilmeye 2001 yılında başlanmış esasında uzun soluklu bir proje. Şu an 2015 Aralık ayı itibariyle 0.62 beta sürümüyle boy göstermekte. Beta olmasına rağmen başarılı bulduğumuz bir yazılım. Şimdi bir linux diskini windows üzerinden bağlayıp rahatlıkla kullanabilmek için gerekli olan adımları sırasıyla anlatalım.

  1. Herhangi bir internet tarayıcısında www.ext2fsd.com adresine gidilir.
  2. Sitenin içerisindeki Download yazısında/bağlantısına tıklanır. Açılan sayfada bize yükleme yönergelerinden bahsetmektedir. İster manuel/elle isterseniz kurulum dosyasını çalıştırarak yükleme yapabileceğimizden bahsetmekte. Biz kurulum dosyasıyla yapacağımız için http://sourceforge.net/projects/ext2fsd/files/ bağlantısına tıklayıp indirmelerin olduğu yere ulaşırız.
  3. Açılan sayfada bize son versiyonu yüklemek istersek kullanacağımızı bağlantıyı hazır halde göstermektedir. “Looking for the latest version? Download Ext2Fsd-0.62.exe (2.8 MB)
  4. Bu bağlantıya tıklayıp kaydetmemizi istediği dosyayı bilgisayarımıza kaydedip daha sonra fareyle çift tıklayarak çalıştırırız.
  5. Kurulum talimatlarını sırasıyla “ileri” butonuna basarak uygularız. Böylece yazılım bilgisayarımıza kurulmuş oldu.

Başlat menüsünden Ext2Fsd --> “Ext2 Volume Manager” başlatma kısayolunu bularak yazılımı çalıştırırız. Aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılayacaktır.





Gördüğünüz üzere Bölüm Tipi “Linux” olarak gözüken (F:) ile isimlendirilmiş EXT4 dosya sistemindeki diski seçmiş bulunmaktayız. Biz şimdilik sadece bu linux diskini İşletim sisteminize yani windows'a bağlayacağız. Bunun için ya tools menüsüne yada fareye sağ tıklayarak aşağıda görünen ekran sağlanır.




Ext2 Volume Management” menüsüne tıkladığımızda aşağıdaki ekran gelecektir.



Biraz bu ekrandan bahsedecek olursak “Volume attribute” başlığının altında diskimiz sadece okunur kipte bağlanabiliriz. Bu okumayı hangi karakter setine göre işletim sisteminin “anlaması” gerektiğini yanındaki Codepage açılır kutusundaki seçenekle yapabiliriz. Bizim seçili linux diskimiz utf8 dir.

Mount Point & driver letter” başlığı altında iki seçenek kutusu bulunmakta. İlki Ext2Mgr çalıştığında bu seçili disk otomatik olarak bağlansın istiyorsak buraya çentik atmalıyız. Diğer “Mountpoint for fixed disk, need reboot” seçeneğini seçersek şayet bu seçili disk bilgisayar windows ile açıldığında hiçbir işleme gerek kalmadan sisteme diğer windows diskleri gibi otomatik bağlanacaktır. Eğer diski sürekli windows tarafından açtığınızda hemen kullanılır durumda olmasını istiyorsanız son söylediğimiz seçenek size uyan seçenektir. He iki şekilde de sonuç aşağıdaki gibi görünecektir.





Görünen “Yerel Disk (F:)” bizim linux diskimizdir. Üzerine fareyle çift tıkladığızda gördüğünüz klasik bir linux diskinin içi olacaktır.




Biz bu bağladığımız disk içerisinde bulunan bir Firebird veritabanı kullanan bir uygulama yazılımının başarı ile çalıştırıp bu diske başarı bir şekilde verilerin yazıldığını gördük. Şunu hemen belirtelim; windows tarafında linux disklerinizi sisteme salt okunur dışında bir kip/mod da bağladığınızda windows viruslerinin bulaşmasına da hazır halde gelebileceğini unutmayın. Eğer sadece okuma işlemi yapacaksanız bu açıdan en güvenli yol “salt okunur” kip ile bağlantı sağlamak olacaktır. Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.

duralikiraz.blogspot.com
29 Aralık 2015
“Muvaffakiyet Allahtandır.”

26 Aralık 2015 Cumartesi

Lazarusta (Ubuntuda) Çalıştırılabilir dosya boyutunu UPX ile küçülme işlemi.


Bundan bir önceki yazımızda “Smart Strip” işleminden bahsetmiştik. Smart Strip lazarus'un oluşturduğu “elf” çalıştırılabilir dosyalarının içerisinde bulunan debug bilgilerinin temizlenerek dosya boyutunu nispeten küçültmemizi sağlamaktaydı. Peki daha da küçültmek istiyorsak çalıştırılabilir dosyamızı yapmamız gereken şey nedir? Tabiki sıkıştırma programları. Piyasa birçok sıkıştırma programı olduğu söylenebilir. Bunlardan birisi de tamamen ücretsiz ve açık kaynak olan UPX programıdır. Bu tip programlar çalıştırılabilir formdaki elf yada exe tipindeki dosyaların sıkıştırılması işlemini yapar. Bu sıkıştırma işlemi çalıştırılabilir dosyanın boyutunu küçültme maksadıyla yapıldığı gibi daha çok yazılımın “cracker” dediğimiz dosya hackleme işlemini yapan kişilerden korumak maksadıyla yapılır. Tabi UPX bilinen bir sıkıştırma algoritmasına sahip olduğu için cracker lar açısından pek uğraştırıcı bir koruma olmayacaktır. Bizim burada kullanma maksadımız çalıştırılabilir dosyamızın daha iyi dağıtılabilir olması için asgari dosya boyutunu elde etmek olduğu için anlatımımız bu yönde olacaktır.

İlk yazımızda bahsettiğimiz gibi öncelikle lazarus “Araçlar (tools)” menüsünden “Configure External Tools” menüsüne tıklarız. Açılan ekrandan sırasıyla “Ekle” butonuna tıklarız. Karşımıza “Edit Tool” isimli bir ekran gelecek. Bu ekranda;


Title : UPX Sıkıştırma
Program Name : /home/gnukarabatak/upx-3.91-i386_linux/upx
Parameters : ./upx "$TargetFile()"

Bir derlenmiş dosyayla ilgili yapılmış bir çalışmadan örnek veriler :

Sırası
İşlem Adı
İşlem Öncesi Dosya Boyutu
İşlem Sonrası Dosya Boyutu
1
Derleme İşlemi .... 56,8 MB
2
Smart Strip 56,8 MB 9,1 MB
3
UPX Sıkıştırma 9,1 MB 3,0 MB


Lazarusla ilgili ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir.


 


 


 
Bu yazıdaki en önemli nokta ve hatta bu yazıyı yazmama sebep olan husus girilen “Parameters” değeridir. Ubuntu için bu değeri

./upx "$TargetFile()" yerine
upx "$TargetFile()" şeklinde 

girerseniz Upx çalışmayacaktır. Bu ubuntu(linux) üzerindeki elf formundaki dosyaların konsol /terminal üzerinde çalıştırılırken uyulması gereken bir kuraldan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Ayrıntılar için ubuntu yada linux kullanım kitapçıklarına, wiki belgelerine bakabilirsiniz.

Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.


duralikiraz.blogspot.com
21 Aralık 2015
Muvaffakiyet Allahtandır.”


Kaynaklar :

21 Aralık 2015 Pazartesi

Lazarusda (ubuntu üzerinde) Çalıştırılabilir Dosya Boyutunu Küçültme İşlemi


Çoğumuzun bildiği üzere Lazarusta derleme esnasında oluşan elf yada exe dosyaların boyutları debug bilgilerinin ihtiva edilmesinden dolayı biraz şişkin olabilmektedir. Normal bir çalışmada kullanılmayan bu fazlalık kısımların elf/exe dosyalardan temizlenmesi gereksiz yer işgal etmemesi açısından faydalı olur. Bu işlemin exe dosyalar için olan “nasıl yapılır” bilgilerini boreas.gen.tr1 de C.Emre Öz'ün çalışmasından ve ayrıca daha geniş anlatımıyla lazplanet2 sitesinden de inceleyebilirsiniz. Biz burada ubuntu üzerinde kurulu lazarusta nasıl olduğunu kısaca bahsedeceğiz.

Öncelikle bu işlemi yapan dosya ubuntu üzerinde varsayılan kurulumla yüklenmiş Lazarus idesi için “/usr/share/lazarus/1.4.4/tools/install/smart_strip.sh” adresinde bulunur. Anlaşılacağı üzere bu bir betik(script)dir. Bize düşen doğru parametreyi verip smart_strip.sh betiği ile maksadımıza ulaşmak. Doğrudan bir derlenmiş elf dosyasını

./smart_strip.sh --strip-all "DosyaAdı"

şeklinde doğrudan işleme tâbi tutup sonuca ulaşabiliriz. Aslında anlatılacak olan şeyin hepsi bu :) Peki bu şekilde elde uğraşmayıpta doğrudan Lazarus programına entegre etmemiz nasıl olacak? Bunun için öncelikle Lazarus ide sinin Tools(araçlar) menüsünden “Configure External Tool..” menü başlığına tıklarız. Açılan ekrandan Ekle(insert) butonuna tıklanır. Aşağıdaki gibi bir ekran gelir ve aşağıdaki gibi bilgileri doldururuz.

Burada can alıcı nokta

  1. Program ismi ve yolu olarak : /usr/share/lazarus/1.4.4/tools/install/smart_strip.sh
  2. Parametreler kısmına : --strip-all "$TargetFile()"

bilgilerinin işlenmesi. Şekil aşağıdadır.






 
Bu ekrandan OK tıklanır ve pencereler kapatılır. Artık Tools(Araçlar) menüsünün altında “smart strip” isimli bir yeni menü başlığımız oluşmuştur. Tek yapmamız gereken Lazarusda derleme yaptıktan sonra bu menü başlığına bir kere tıklamak. Göreceğiniz üzere elf/exe dosyalarınızın boyutu neredeyse 4 te 1 ine inmiş durudumda. Benim yaptığım bir derleme ve strip işlemi sonucunu burada paylaşacak olursak;

Smart Strip İşlemden Önce : 37.9 MB
Smart Strip İşlemden Sonra: 10.6 MB


Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.


duralikiraz.blogspot.com
  21 Aralık 2015
Muvaffakiyet Allahtandır.”

Kaynaklar :

Ek not : (31.12.2015)

Normalde ayrı bir yazı yazıp yazmama konusunda kararsız kaldım. Strip küçültme işlemlerini ide üzerindeki ayarlarla otomatik yapılmasının yazılı ve videolu anlatıldığı başka bir kaynağı aşağıdaki vermeyi uygun buldum.

http://www.schoolfreeware.com/Free_Pascal_Lazarus_App_GUI_Tutorial_2.html