2 Kasım 2015 Pazartesi

İpucu : Bir video dosyasındaki “video akışı” nasıl çıkartılır? (ffmpeg)




Daha önceki yazımızda video dosyasındaki ses akışını çıkartma işlemini ffmpeg programcığıyla yapmıştık. Aynı programcıkla video akışı çıkartma işleminin ne kadar basit yapılabildiğini göreceğiz. Ubuntu üzerindeyken Ctr + Alt + T tuş bileşimiyle Terminal/Konsol ekranı açılır. Eğer windows kullanıyorsanız karşılığı “cmd.exe” dir. Konsol ekranı açıldığında aşağıdaki satırı yazarız.

ffmpeg -i apollo13videodosyamiz.avi -vcodec copy -an sadecevideo.avi

Yukardaki komut satırı cümlesinde

-i apollo13videodosyamiz.avi

parametresi gördüğünüz üzere -i ile giriş (input) kaynak video dosyasını işaret eder. Yani bu dosya üzerinde işlem yapacağız.

-vcodec copy

-vcodec parametresi “video codec” ile ilgili işlemin ne yapılacağı bilgisini alır. Biz bu parametreden sonra “copy” ifadesini kullanmışız. Yani “video codec üzerinde hiçbir işlem yapmadan doğrudan ham veriyi kopyala” diyoruz.

-an

Bu parametre ile “audio no” demiş oluyoruz. Yani video dosyamızda ses akışı ile ilgili hiçbir işlem yapmayacağız. Dolayısıyla sesle ilgili işlemleri hariç tut şeklinde bir anlam çıkar ortaya.

sadecevideo.avi

Son olarak verilen dosya ismide çıkış dosyasının adıdır.


Gördüğünüz üzere birkaç basit adımda video akışını video dosyasının içinde çok rahat bir şekilde aldık. Şayet video dosyasını alırken birde dönüştürme işlemleri yapmış olsaydık -vcodec parametresinden sonra ek bilgileri de işlememiz gerekirdi. Bunların nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiyi ffmpeg programının kendi sitesinde documents altında bulabilirsiniz.

Başka bir yazıda buluşmak üzere hoşçakalın.


Kaynak:
https://www.ffmpeg.org/ffmpeg.html



duralikiraz.blogspot.com
02 Kasım 2015

Muvaffakiyet Allahtandır.”