21 Aralık 2015 Pazartesi

Lazarusda (ubuntu üzerinde) Çalıştırılabilir Dosya Boyutunu Küçültme İşlemi


Çoğumuzun bildiği üzere Lazarusta derleme esnasında oluşan elf yada exe dosyaların boyutları debug bilgilerinin ihtiva edilmesinden dolayı biraz şişkin olabilmektedir. Normal bir çalışmada kullanılmayan bu fazlalık kısımların elf/exe dosyalardan temizlenmesi gereksiz yer işgal etmemesi açısından faydalı olur. Bu işlemin exe dosyalar için olan “nasıl yapılır” bilgilerini boreas.gen.tr1 de C.Emre Öz'ün çalışmasından ve ayrıca daha geniş anlatımıyla lazplanet2 sitesinden de inceleyebilirsiniz. Biz burada ubuntu üzerinde kurulu lazarusta nasıl olduğunu kısaca bahsedeceğiz.

Öncelikle bu işlemi yapan dosya ubuntu üzerinde varsayılan kurulumla yüklenmiş Lazarus idesi için “/usr/share/lazarus/1.4.4/tools/install/smart_strip.sh” adresinde bulunur. Anlaşılacağı üzere bu bir betik(script)dir. Bize düşen doğru parametreyi verip smart_strip.sh betiği ile maksadımıza ulaşmak. Doğrudan bir derlenmiş elf dosyasını

./smart_strip.sh --strip-all "DosyaAdı"

şeklinde doğrudan işleme tâbi tutup sonuca ulaşabiliriz. Aslında anlatılacak olan şeyin hepsi bu :) Peki bu şekilde elde uğraşmayıpta doğrudan Lazarus programına entegre etmemiz nasıl olacak? Bunun için öncelikle Lazarus ide sinin Tools(araçlar) menüsünden “Configure External Tool..” menü başlığına tıklarız. Açılan ekrandan Ekle(insert) butonuna tıklanır. Aşağıdaki gibi bir ekran gelir ve aşağıdaki gibi bilgileri doldururuz.

Burada can alıcı nokta

  1. Program ismi ve yolu olarak : /usr/share/lazarus/1.4.4/tools/install/smart_strip.sh
  2. Parametreler kısmına : --strip-all "$TargetFile()"

bilgilerinin işlenmesi. Şekil aşağıdadır.






 
Bu ekrandan OK tıklanır ve pencereler kapatılır. Artık Tools(Araçlar) menüsünün altında “smart strip” isimli bir yeni menü başlığımız oluşmuştur. Tek yapmamız gereken Lazarusda derleme yaptıktan sonra bu menü başlığına bir kere tıklamak. Göreceğiniz üzere elf/exe dosyalarınızın boyutu neredeyse 4 te 1 ine inmiş durudumda. Benim yaptığım bir derleme ve strip işlemi sonucunu burada paylaşacak olursak;

Smart Strip İşlemden Önce : 37.9 MB
Smart Strip İşlemden Sonra: 10.6 MB


Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.


duralikiraz.blogspot.com
  21 Aralık 2015
Muvaffakiyet Allahtandır.”

Kaynaklar :

Ek not : (31.12.2015)

Normalde ayrı bir yazı yazıp yazmama konusunda kararsız kaldım. Strip küçültme işlemlerini ide üzerindeki ayarlarla otomatik yapılmasının yazılı ve videolu anlatıldığı başka bir kaynağı aşağıdaki vermeyi uygun buldum.

http://www.schoolfreeware.com/Free_Pascal_Lazarus_App_GUI_Tutorial_2.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder